Kategori

SELL NOW THE BIGGEST ONLINE MALL
IN MALAYSIA

Perkembangkan Perniagaan Anda Dengan Lazada

  • Berada Di Talian

  • Perkembangan Bisnes

  • 560 Juta Pelanggan

  • Sokongan Penjual

3 Cara Mudah Untuk Menjadi Penjual di Lazada

Langkah 1: Daftar dan Hantar Dokumen Isi Borang Pendaftaran

Mengemukakan dokumen-dokumen yang diperlukan

Pendaftaran Perniagaan dan butiran akaun bank

Membaca dan menerima Perjanjian Penjual kami

Langkah 2: Latihan & Aktifkan Akaun Anda

Melengkapkan sesi latihan khusus untuk penjual baru

Mengaktifkan akaun ‘Seller Centre’ anda untuk menguruskan kedai anda di mana sahaja

Langkah 3: Senaraikan Produk anda dan mula menjual!

Memuat naik produk dan mula menjual sekarang

Kisah Kejayaan Penjual

"Mudah dan pendaftaran adalah percuma! Dengan langkah yang betul, Lazada membantu kami untuk meningkatkan jualan dan muat naik pelbagai produk dengan harga yang kompetitif."

~ Surendhar, of SPA Shop

More Seller Stories

Kata-kata Pemimpin Kami

Lanskap E- Dagang Malaysia Semakin Berkembang Pesat

“Hari ini di platform kami, Lazada telah mempunyai lebih daripada 12,000 perniaga online tempatan yang menjual lebih daripada 7 juta produk berbeza dalam 14 kategori produk, dan majoriti perniagaan berlaku pada platform mudah alih kami, jadi lebih daripada 70% daripada perniagaan berlaku melalui aplikasi membeli-belah mudah alih kami sendiri.”

~ Hans-Peter Ressel, CEO of Lazada Malaysia

VIEW ALL

How To Sell Smart

Senaraikan Produk

Menyediakan kandungan dan menyenaraikan produk anda adalah langkah pertama yang penting untuk mendapat­­ lebih banyak jualan. Imej yang berkualiti dan penerangan produk terperinci menggalakkan pelanggan untuk klik pada produk anda dan membelinya.

LEARN MORE

Menguruskan Penjualan Anda

Terdapat banyak cara untuk memaksimumkan jualan anda. Selain daripada menawarkan produk pada harga yang kompetetif, anda boleh menyertai promosi Lazada untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan untuk kedai anda. Mengoptimumkan kata kunci dalam nama produk dan memastikan yang anda telah senaraikan mereka dalam kategori produk yang betul adalah cara lain untuk menjual lebih banyak produk.

LEARN MORE

Penghantaran

Terdapat banyak cara untuk memaksimumkan jualan anda. Selain daripada menawarkan produk pada harga yang kompetetif, anda boleh menyertai promosi Lazada untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan untuk kedai anda. Mengoptimumkan kata kunci dalam nama produk dan memastikan yang anda telah senaraikan mereka dalam kategori produk yang betul adalah cara lain untuk menjual lebih banyak produk.

LEARN MORE

Kaedah Pembayaran

Tiada kos yang terlibat dalam menyenaraikan produk anda di Lazada. Anda tidak perlu membayar untuk apa-apa sehingga barangan anda dijual.

LEARN MORE

Kisah Kejayaan Penjual

Mendengar daripada penjual kami bagaimana mereka telah menggunakan sistem sokongan dari awal hingga akhir untuk mencapai perniagaan yang berjaya di Lazada.

Hear From Our Leaders

Malaysia’s E-Commerce Landscape Will Grow Rapidly

“At Lazada, we are fully committed to supporting the growth of our home- grown SMEs through hassle-free fulfilment services, eCommerce trainings as well as marketing and analytical support. With approximately 12,000 sellers on board, this is a strong testament to our track record of helping merchants succeed online”

~ Hans-Peter Ressel, CEO of Lazada Malaysia

Lazada Tetap Di Dalam Talian

Walaupun beberapa platform gergasi e-dagang global, termasuk Amazon Inc, merancang untuk membina kedai fizikal, Lazada Malaysia akan memberi tumpuan kepada perkara mengikut kepakaran mereka iaitu menjual inventori untuk pelanggan dari gudang melalui platform dalam talian. Ketua Pegawai Eksekutifnya (CEO) Hans-Peter Ressel berkata Lazada Malaysia akan menumpukan perhatian kepada mengukuhkan perniagaan membeli-belah dalam talian, dan bukannya membina kedai-kedai fizikal untuk melengkapkan perkhidmatan dalam talian.

Universiti Lazada

Kami menawarkan modul latihan yang komprehensif, video dan webinars talian untuk membantu anda menguruskan kedai anda dan meningkatkan jualan anda.

LEARN MORE

Pusat Sokongan

Anda boleh menyemak imbas soalan azim untuk menyelesaikan soalan anda serta-merta atau hubungi bahagian Rakan Sokongan untuk bantuan.

LEARN MORE

Seller Center

Platform ini mengandungi segalanya yang anda perlukan. Kami membuat ia mudah untuk anda menjual, belajar dan menghubungkan anda terus dengan pelanggan. Menjadi bos anda sendiri dan melihat perniagaan anda berkembang.

LEARN MORE

Yang Dilaksanakan Oleh Lazada

Anda menjual, kami menghantar. Dengan langkah ini, kami akan melaksanakan segalanya dari A hingga Z.

LEARN MORE

Lazada Express

Lazada bertanggungjawab untuk melaksakan penghantaran hingga ke kilometer terakhir dengan sebaik mungkin.

Instag-Shop Lazada

Jika anda sudah menjadi penjual di Instagram, alat ini membolehkan anda untuk membuat produk di platform Lazada dalam 30 saat. Mudah dan hampir serta-merta.

LEARN MORE

Soalan Lazim

Lazada, platform membeli-belah dalam talian yang terkemuka di Asia Tenggara, memasarkan produk anda kepada lebih daripada 560 juta pengguna yang berpotensi setiap bulan. Para penjual kami menjual lebih 1000 barangan setiap hari.

Mana-mana penjual entiti perniagaan berasaskan dan individu Malaysia yang diluluskan layak untuk menjual di Lazada Malaysia.

Tiada dokumen yang diperlukan untuk pendaftaran. Anda akan menandatangani E-kontrak anda selepas anda disiarkan. Dokumen yang diperlukan:

i. Pendaftaran Perniagaan (SSM)
ii. Senarai Pengarah (SSM)
iii. Akaun Perniagaan Bank
iv. Pengarah / Pemilik / Salinan IC Pasangan
v. Surat GST (jika berkenaan)

Proses pendaftaran hanya mengambil masa beberapa minit. Setelah selesai, anda dikehendaki untuk menghadiri latihan, mula memuat naik produk anda dan mula jualan.

Anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya satu produk boleh dipaparkan di laman web Lazada.

Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut di Universiti Lazada, ia merupakan hab pendidikan e-dagang yang menyediakan latihan dan sumber untuk meningkatkan prestasi penjual kami. Lawati Universiti Lazada hari ini untuk mengetahui lebih lanjut!

Menjual produk anda di seluruh Asia Tenggara dengan Lazada adalah mudah. Untuk menjual di seluruh Asia Tenggara dengan Lazada, entiti perniagaan yang berasingan perlu ditubuhkan di negara-negara selain Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Filipina dan Vietnam. Lawati www.lazada.com/sell untuk mengetahui lebih lanjut!

Lazada Seller Center adalah platform dalam talian yang membolehkan penjual untuk mengurus dan mengendalikan kedai e-dagang mereka.

Sila rujuk Universiti Lazada atau klik pautan ini untuk bimbingan penuh untuk Seller Center Lazada.

Pertama, anda akan perlu untuk memilih kategori untuk produk anda. Seterusnya, anda akan diminta untuk mengisi pelbagai ciri-ciri untuk produk anda, termasuk gambar. Sifat-sifat produk terperinci boleh membantu anda menarik perhatian pembeli. Setelah selesai proses ini, produk anda akan dicipta dan tertakluk kepada Quality Check (QC) untuk sehingga 48 jam.

Terdapat tiga kaedah untuk memuat naik produk:

i. Satu demi satu
ii. Secara Pukal
iii. Standard Product Unit (SPU)

Anda akan dikehendaki untuk mengisi senarai segala kriteria khusus untuk kategori produk anda, penerangan maklumat produk yang terperinci dan memuat naik gambar-gambar menarik untuk produk anda. Sumber maklumat dan latihan yang berkaitan dengan penciptaan isi kandungan boleh di rujuk pada Universiti Lazada. Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut.

Universiti Lazada menyediakan modul latihan untuk mempertingkatkan penguasaan penjual kami. Lawati Universiti Lazada hari ini untuk mengetahui bagaimana anda boleh meningkatkan prestasi anda!

Anda akan menerima pemberitahuan e-mel melalui e-mel Lazada berdaftar anda apabila suatu perintah baru diterima. Jika anda mempunyai aplikasi mudah alih Seller Center, anda akan menerima pemberitahuan app juga.

Setelah tempahan diterima, anda boleh memenuhi pesanan anda melalui:

i. Percetakan nyata pengangkut
ii. Memilih produk yang dipesan
iii. Pembungkusan produk mengikut garis panduan pembungkusan Lazada.

Anda akan dapat untuk melihat ringkasan pesanan anda di halaman Seller Center di bawah tab Pesanan.

Anda akan diberi 24 jam, tidak termasuk hari Sabtu, Ahad dan Cuti Umum, untuk bertindak balas terhadap pesanan anda sebelum pesanan anda dibatalkan.

Pengesan pesanan adalah penting untuk mewujudkan pengalaman pelanggan yang baik. Pada masa ini, sistem kami hanya boleh menjejaki pesanan dihantar melalui 3PL kami yang diluluskan. Walau bagaimanapun, kami tidak membenarkan penghantaran barangan bernilai tinggi, besar dan barang-barang yang memerlukan pemasangan menggunakan armada anda sendiri. Untuk mendaftar untuk armada penjual sendiri, sila minta bantuan dari Pasukan Sokongan kami.

Pembekal penghantaran individu akan melakukan percubaan penghantaran yang berbeza ketika menyampaikan barangan kepada pelanggan. Lazada Singapura menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh LEX, Ninja Van, TQB dan Courex.

i. Untuk LEX: LEX melakukan 1 percubaan penghantaran semula. Selepas itu, mereka akan menghantar produk anda kepada Ninja Van untutk percubaan penghantaran semula sekali lagi . Jika terdapat peraturan khas dibuat, LEX akan mencuba penghantaran semula lebih daripada sekali.
ii. Untuk Ninja Van: Apabila Ninja Van gagal percubaan penghantaran pertama, ia akan meninggalkan slip maklumat penjadualan semula di bawah pintu dan menghantar SMS untuk memaklumkan kepada pelanggan dan penjadualan semula.
iii. Untuk TQB: TA-Q-BIN akan cuba untuk menghantar semula pesanan anda kepada pelanggan sehingga 7 kali.
iv. Untuk Courex: Pengunjung boleh menguruskan dengan Courex untuk penghantaran semula dalam masa 6 hari atau memilih untuk mengambil dari gudang mereka.

FBL adalah perkhidmatan penuh yang disediakan oleh Lazada. Lazada menjaga memenuhi pesanan anda dari A ke Z.

Untuk menikmati perkhidmatan FBL kami, anda perlu:

i. Akaun Seller Center yang aktif
ii. Berada di dalam talian lebih dari sebulan
iii. Mempunyai sekurang-kurangnya satu SKU yang dijual lebih daripada 10 unit pada bulan yang lalu

Penyimpanan

Pengendalian

• 1 m3 = L (m) X B(m) X H (m) SKU anda
• Apabila SKU anda inbounded, jumlah itu akan diukur oleh ejen inbounding gudang kami dan direkodkan dalam sistem gudang kami
• Jumlah keseluruhan SKU tertentu akan dikira pada akhir bulan bersama-sama dengan caj penyimpanan yang dilakukan
• Harga jualan adalah harga tetap di mana SKU anda dijual di laman web Lazada
• Semua harga adalah TAK TEMASUK GST

Jika SKU adalah ikatan, barang-barang hendaklah dibungkus bersama-sama

Anda perlu membawa bersama-sama dengan barang-barang dokumen-dokumen berikut:

i. Salinan bercetak Order Fulfillment (FO)
ii. Pesanan Penghantaran (DO) (termasuk nomber FO, nama penjual, SKU, Kuantiti, alamat gudang Lazada

Lazada berhak untuk menolak mana-mana produk inbound jika mereka tidak dibungkus dalam bekas yang tertutup. Anda juga boleh melihat tutorial dengan klik di sini.

Penjual dijangka menikmati jumlah yang lebih tinggi semasa kempen promosi Lazada :

i. Pesanan produk adalah 7x purata tempahan bersih setiap hari
ii. Sehingga 5.5x jualan purata harian
iii. Lawatan laman sesawang semasa kempen adalah 5x vs lawatan purata harian
iv. Pendapatan tertinggi yang dicapai semasa kempen

Semua kempen promosi yang aktif boleh dilihat di laman utama Seller Center atau di bawah tab Promosi.

Selepas memilih kempen yang anda ingin turun serta, hanya hantaar produk yang akan disenaraikan dalam promosi ini.

Produk anda akan perlu melalui proses Quality Check (QC), jadi menghantar produk anda awal untuk mempunyai masa yang mencukupi untuk bersedia untuk kempen. Setelah semua produk dikemukakan diluluskan, hanya menunggu pesanan datang semasa kempen.

Klik di sini untuk struktur komisen berdasarkan kategori.

Lazada mengambil keaslian produk yang sangat serius dan bertujuan untuk melindungi hak-hak pemilik dari pelanggaran hak cipta atau tanda dagangan. Oleh itu, jualan produk palsu dan produk replika adalah dilarang sama sekali di Lazada. Di samping itu, jika anda ingin menggunakan imej atau video dari pelbagai sumber, sila dapatkan kebenaran daripada pemilik hak atau pencipta terlebih dahulu.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk dilarang, klik di sini .

Di Lazada, pelanggan diberi pilihan untuk kembali produk kerana sebab-sebab berikut:

i. Produk yang rosak
ii. Produk tidak seperti yang diiklankan
iii. produk yang salah atau kehilangan sebahagian barang.
iv. Perubahan fikiran

Pelanggan diberi sehingga 14 hari dari tarikh penerimaan produk untuk mengisi borang Pulangan Online dan pengambalian produk.

Untuk maklumat lanjut mengenai polisi pemulangan Lazada, sila layari Universiti Lazada atau hanya klik di sini.

Bayaran anda akan dibuat melalui permindahan akaun bank dengan butiran yang telah disertakan dalam akaun Seller Center.

Lazada mengamalkan pembayaran kitaran 2 minggu untuk semua penjual kami selepas jualan pertama mereka.

Untuk maklumat lanjut, klik di sini.

Jadual pembayaran akan berada dalam pelbagai hari daripada hari yang sebenar, bergantung kepada bank. Penjual boleh merujuk kepada Penyata Akaun mereka dalam Seller Center Lazada untuk melihat jika mereka menjangkakan apa-apa bayaran.

Untuk bantuan lanjut, anda boleh menghubungi pasukan sokongan rakan kongsi kami di 03-2725 2925

Menggerakkan Bisnes dalam talian anda dengan Lazada

Adakah anda memiliki perniagaan? Adakah anda sedang mencari satu cara untuk membawa perniagaan anda ke peringkat seterusnya? Adakah anda ingin mula menjual barang-barang anda dalam talian tetapi tidak mempunyai idea bagaimana untuk melakukannya? Lazada Malaysia boleh membantu anda! Mulakan perniagaan dalam talian anda akan menjadi mudah dengan Lazada. Jadi, apa yang boleh anda harapkan jika anda memulakan perniagaan dalam talian? Lazada menjangkau lebih daripada 560 juta orang di Malaysia. Ini bermakna lebih daripada 560 juta pelanggan yang berpotensi untuk perniagaan anda! Sama ada perniagaan anda besar atau kecil, sentiasa ada potensi untuk berkembang dengan Lazada Malaysia. Apa yang anda tunggu? Mulakan perniagaan anda dalam talian hari ini!

Bagaimana untuk menjual produk dalam talian di Lazada

Memulakan dan menguruskan sebuah kedai online di Lazada mungkin kelihatan sukar, terutamanya jika ia adalah kali pertama anda menceburi bidang perniagaan dalam talian. Jangan risau kerana Lazada mempunyai pasukan Sokongan Penjual yang berdedikasi untuk membantu memulakan dah memperkembangkan perniagaan anda. Memperkembangkan perniagaan anda bersama-sama dengan lebih daripada 55, 000 penjual aktif dalam talian di pasaran Lazada Malaysia. Apa yang anda perlu lakukan ialah mendaftar diri anda sebagai penjual di Lazada Malaysia dengan mengemukakan borang dan dokumen yang diperlukan. Selepas itu, mengambil sedikit masa dengan menyertai sesi latihan mudah kami untuk penjual baru serta ia membantu anda memahami bagaimana untuk menguruskan akaun anda, memuat naik produk anda, dan banyak lagi!


Mengapa Anda Perlu Menjual di Lazada Malaysia?

  • Lazada Malaysia menawarkan perniagaan kecil dan besar untuk mengembangkan jangkauan pelanggan mereka dengan Lazada.
  • Lazada mempunyai pasukan Penjual Sokongan dipercayai untuk membantu peniaga menguruskan kedai online mereka.
  • Mendaftar dengan Lazada Malaysia adalah mudah dan percuma.
  • Dengan Lazada Malaysia anda boleh menguruskan kedai online anda tidak kira di mana anda berada.